Гріх

Чи є гріхом вживання алкоголю?

Христос Воскрес! Пияцтво – гріх, п’яниці не спасуться. Чи є гріхом вживання алкоголю в якихось “обмежених дозах”? Наприклад, 1-2 пляшки пива чи келих вина? Дякую.

Відповідь священика:

Воістину Воскреc! Пане Степане, спробую ширше відповісти на ваше питання. Щодо самих п’янких напоїв – таких як вино – в Біблії виразно підкреслюється позитивне ставлення. Особливо це відноситься до Старого Завіту. У Новому Завіті читаємо, що перше чудо Ісуса на весіллі в Кані Галілейській – це перемінення води на вино. І хочу зазначити – в чималій кількості. Тому ставлення до алкоголю – як в Біблії, так і в традиції Церкви – помірковане. Натомість, Біблія з осудом дивиться на зловживання алкоголем. “Гіркота для душі – вино, пите занадто, та ще й із пристрастю і з суперечкою. Пияцтво безумному – погибель: більше гніву, зменшення сили, завдавання ран.” (Сираха 31,29-30). Як обжерливість є одним з головних гріхів, так само і надмірне споживання алкоголю відноситься до такого гріха. Ви питаєте, скільки можна вживати алкогою. Моя відповідь: помірковане вживання алкоголю дорослою людиною. Натомість, категорично нерозважним є вживання алкоголю вагітною жінкою, хворою людиною чи неповнолітнім. У випадку вагітної жінки алкоголь приносить набагато більше шкоди дитині, ніж наркотики. Жінка, яка вживає алкоголь під час вагітності, може зашкодити власній дитині на ціле життя. Таких випадків ми знаємо чимало.
Коли варто звернути увагу на своє ставлення до алкоголю? Коли його вживання стає небезпечним для людини. Напевно тоді, коли людина вживає алкоголь протягом трьох днів на тиждень. Деякі психологи кажуть, що цей факт може бути формою залежності. Особливо небезпечний у нашій країні – пивний алкоголізм і треба пам’ятати, що у кожній пляшці (0.5 літра) пива міститься приблизно 25 грамів чистого спирту. Небезпечним є вже той стан, в якому людина починає думати про алкоголь, або бачить в цьому якусь приємність. Коли це протягом дня займає її розум. Особливо тоді, коли ці думки стають нав’язливими, починають контролювати нас, а ми – так чи інакше – починаємо пристосовувати власне життя до вживання алкоголю.

Нехай Господь благословить вас!

Дорогі друзі! Понад 4 роки через сайт Propovidnyk.Com.Ua ми ділимося з Вами Словом Божим. Прагнемо розвиватися для Вас. Якщо Ви бажаєте підтримати наш проект – Ви можете замовляти добрі книжки та християнську атрибутику через нашу сторінку Propovidnyk.Com.Ua. Таким чином Ви допомагаєте ділитися Словом Божим. Пам’ятаємо про Вас у молитві та дякуємо, що ви з нами!

Прокоментувати:

avatar
  Subscribe  
Notify of